Wellicht kwam je tijdens Dodenherdenking of op Bevrijdingsdag wel tot het inzicht: “Ik weet te weinig van de joodse cultuur.” Er kwamen zo veel verhalen voorbij, bekende en onbekende, voor, tijdens en na de oorlogsjaren. Nu is het tijdens de pandemie niet mogelijk musea of exposities te bezoeken. Maar gelukkig zijn er virtuele opties! 

 

Virtuele rondleidingen in het Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier bestaat uit het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum*. Allen op nog geen vierkante kilometer in Amsterdam. Zo is het Joods Historisch Museum gevestigd in vier voormalige synagogen. En deze musea staan niet alleen stil bij het verleden, maar juist ook bij het hedendaagse joodse leven zoals met kunst. Een digitale tour door een van de vaste tentoonstellingen van alle musea duur ongeveer 5 tot 10 minuten. Eén van de medewerkers neemt je mee en vanaf de bank leer jij dus meer!

*De Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum zijn momenteel gesloten voor renovatie, openen in 2022 weer. 

Joods Historisch Museum, buitenbeeld, Foto: Marijke Volkers

Exposities Joodse kunst

Twee uurtjes maar was de gloednieuwe tentoonstelling over de joodse kunstenares Charlotte Salomon geopend. Toen kondigde de overheid maatregelen aan tegen verspreiding van de pandemie en moesten de musea van het Joods Cultureel Kwartier sluiten. Maanden werk leek weggegooid maar het museumcollectief vond snel een oplossing: er werden meteen twee virtuele tours gemaakt over deze tentoonstelling. Ook de oeuvre expositie van Eli Content, een van de belangrijkste hedendaagse joodse kunstenaars van Nederland kun je virtueel bekijken.

 

Niet in levende lijve en daarom online

Met deze digitale versie van het Joods Cultureel Kwartier hoopt Emile Schrijver, algemeen directeur, de trouwe bezoekers en nieuwe geïnteresseerden die nu aan huis gekluisterd zijn te boeien en te vermaken. ‘Ik wil de mensen heel graag weer in levenden lijve begroeten maar het ziet ernaar uit dat dat nog wel even gaat duren. Daarom is het voor ons belangrijk nu zoveel mogelijk online te bieden’.

 

Eli Content Beresjiet, het Paradijs, Collectie Joods Historisch Museum

Tentoonstellingen verlengd

Vanwege de tijdelijke sluiting zijn lopende tentoonstellingen verlengd. Charlotte Salomon in Close-up zal tot en met november te zien zijn, de tentoonstelling van Eli Content is nog tot na de zomer te zien.