Venetië heeft misschien wel de allerberoemdste. Ik heb het natuurlijk over de kunstbiënnale oftewel een grote expositie die om het jaar plaatsvindt. Ook in Nederland zijn er meerdere van die kunstmanifestaties. Deze vinden komende zomer plaats in de openlucht!

Kunstbiënnales in Nederland

Sonsbeek kunstbiënnale

Na de Tweede Wereldoorlog werd het Sonsbeekpark opgericht. Sinds 1949 werd de eerste biënnale hier georganiseerd met kunst in de openbare ruimte. Ook de 12e editie sonsbeek 20->24 belooft internationaal weer van naam te zijn en werd door de lockdown vorig jaar uitgesteld tot dit voorjaar. Op za 10 april opent deze openluchtexpositie waarbij er satellietexposities in het Stedelijk Museum Amsterdam, Kroller Muller en Centraal Museum Utrecht zullen zijn. In Arnhem is een speciale kunstroute te volgen die Sonsbeekpark verbindt met Park Zypendaal en Buitenplaats Koningsweg. Bij zo’n beetje alle Arnhemse cultuurinstellingen is ook een programma.

Sonsbeekpark, bron Visitarnhem

Tip! Zoek je een mooi hotel om te overnachten vlakbij Arnhem? Verblijf in Bilderberg Hotel Oosterbeek. Lees mijn review!

IJsselbiënnale, 100 kilometer kunst

Aan de oevers van de IJsel vindt je vanaf 18 juni een 100 kilometer lange kunstroute van Doesburg tot Zwolle met zo’n 30 kunstwerken. Deze buitententoonstelling heeft het thema TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID. Klimaatverandering vormt hierbij de rode draad waar alle kunstenaars mee aan de slag gaan. Er komen werken in uiterwaarden, bij sluizen en natuurlijk in de Hanzesteden. De beste manier om deze route te bezoeken is oerhollands met de fiets. Er worden verschillende etappes uitgezet. De ideale gelegenheid om dit stukje Nederland te ontdekken!

Foto: Analgesia, Paolo Grassino uit 2017. Foto: IJsselbiënnale

Into Nature in het Bargerveen

Tegen de Duitse grens strijkt vanaf 31 juli (het broedseizoen moet afgelopen zijn) de Art Expeditie Into Nature. Deze twee jaarlijkse biënnale vindt plaats in Drenthe, steeds op een wisselende plek. Het Bargerveen is een gebied waar enorm lang turf is afgestoken. Het gebied ligt bij Emmen tegen de Duitse grens. Het jaarthema is New Energy. Hiervoor koos de organisatie omdat het de turfwinning en de hedendaagse oliewinning het gebied gevormd hebben. Aan de horizon prijken windmolens (tot afschuw van de lokale bewoners) van de Oosterburen. Aan de expositie doen meerdere internationale kunstenaars mee, waarvan de meeste een uniek werk inzenden. Ze zijn al op bezoek geweest in dit afgelegen stukje Nederland en waren onder de indruk. Je kunt 20 installaties en sculpturen gaan zien op een route van 10 kilometer. Daarnaast komt er -afhankelijk van de coronamaatregelen- een levendig activiteitenprogramma met een openluchtbioscoop en talks. 

Zoek je een bijzonder vakantiepark om vlakbij het Bargerveen te overnachten? Wat dacht je van Puur Exloo, een vijf sterren resort in het mooie Drenthe.

Disclaimer: Grote foto: Into Nature Campagnebeeld 2021.