Wow! Delft heeft een nieuw icoon. Met de hoge kerktoren van de Nieuwe Kerk, het gezicht op Delft van Johannes Vermeer en natuurlijk de architectonische TU Delft, is er sinds nu een nieuw icoon. Langs de snelweg a13 staat namelijk een 12 meter hoge tulpenvaas.

Onderste 2 foto’s: Elise Jansen

Delfts blauwe tulpenvaas

Delft is natuurlijk bekend van het Delfts Blauw. Nog steeds wordt dit ambachtelijk beschilderd in Royal Delft. Een tulpenvaas is daarbij al eeuwen het absolute pronkstuk die meestal door koningen en Chinese keizers werden besteld. De echte paradepaardjes staan dan ook in het Rijksmuseum.

Making of: foto’s LandartDelft.com

Om het erfgoed in een nieuw daglicht te zetten is er een landschapskunstwerk gemaakt, de Tulpenpiramide. Het staat op een drukbezochte plek, langs de snelweg. De stad ziet het als een uitnodiging om de lange historie te komen ontdekken, hoewel je er eigenlijk dan al langs gereden bent, snel omkeren bij Rotterdam is. 😉 Je kunt het kunstwerk wel bij het tankstation bekijken, of via het gratis toegankelijke landgoed van Landart Delft aan de Rotterdamseweg 205. Het landgoed is van zonsopkomst tot zonsondergang geopend.

Het kunstwerk met de hand gemaakt en geschilderd, net als Delfts Blauwe tegels, vazen en borden! Daarna zijn de onderdelen als een obelisk op elkaar gestapeld. Bekijk hier de making-off!

Tulpen en pauwen vormen het traditioneel motief op de vaas, dus die zijn ook hier terug te zien. Ik vind hem mooi, zo in het landschap met de blauwe lucht!